marți, 25 februarie 2014

Detectiv la supermarket - cu lupa la cumparaturi?...



Mai tineti minte acel obiect nelipsit din dotarea lui Sherlock Holmes? Cand ati folosit ultima data o lupa? Mai poate servi oamenilor in anul 2014 asa cum o facea cu sute de ani in urma? S-ar parea ca da, si chiar ne poate ajuta mai mult ca inainte. Daca in trecut servea la descoperirea urmelor lasate de raufacatori dupa producerea unei infractiuni, astazi poate preveni multe boli si ne poate face mai constienti asupra pericolelor alimentare la care suntem expusi cu totii.

Si pe principiul "Omul isi sapa groapa cu dintii" am ales sa deschid cu acest articol un subiect pe cat de important, pe atat de neglijat de romani. Cel mai probabil, va sunt deja familiare imaginile din supermarketuri, cu oameni grabiti punand la intamplare produse alimentare in carucior, incercand sa scape de chinul cumparaturilor rapid. Intr-o lume atat de tehnologizata, cu atatea mijloace care ne usureaza munca la serviciu sau acasa inca alergam bezmetici prin magazine in lipsa de timp si cel mai probabil si de interes.

N-am sa insist asupra cumparatorilor ci asupra cumparaturilor pentru ca lucrurile tind sa o ia pe o traiectorie gresita. De ce nu suntem interesati sa citim ingredientele alimentelor pe care le cumparam? Stiu, de cele mai multe ori raspunsul este: "pai trebuie sa moara si omul din ceva". E adevarat, toti suntem datori cu o moarte, dar cei care isi pretuiesc viata si sanatatea stiu la fel de bine ca e de preferat sa mori dintr-o cauza mai serioasa, nu din prostie sau din ignoranta...

Un alt raspuns la aceeasi intrebare ar putea fi: "Pai nu vedem ce scrie pe etichete pentru ca scrisul este prea mic, adesea indescriptibil". Si da, asta este o mare problema... Cum de am ajuns sa cumparam mezeluri fara continut de carne, pate fara ficat in compozitie sau dulciuri ale caror ingrediente nu au nicio asemanare cu cele din retetele clasice? 

Cererea pe plan global de produse cat mai diverse a stat la baza aparitiei cat mai multor companii producatoare de alimente. Nascandu-se in acelasi timp si concurenta, firmele au inceput sa ofere clientilor preturi cat mai atractive in detrimentul calitatii tot mai indoielnice. 

Ce se intampla in Romania? La noi, ca la nimeni, cum spun unii, nu mai exista niciun control asupra retetelor. Pana nu demult fiecare producator de mezeluri spre exemplu, trebuia sa obtina o autorizatie pentru reteta folosita, din partea directiilor agricole. Acum, evident, nu mai este necesara aceasta avizare... 

Realitatea este ca asistam la o lipsa de interes din partea legiutorilor in ceea ce priveste alimentele de origine animala si nu numai . Asadar singura solutie ar fi sa citim cu mare atentie etichetele si sa incercam sa alegem macar produsele cu mai putini aditivi, convervanti sau coloranti... Si daca scrisul de pe etichete este atat de mic, cum ne-am putea descurca fara o lupa?... Stiu ca pare absolut hilar, dar asta e situatia, asa am ajuns si daca dinstinsii conducatori romani nu iau masuri pentru noi, macar sa luam noi masuri pentru sanatatea noastra si a celor dragi....

Si stati ca mai avem surprize, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului ne atrage atentia ca marea majoritate a mesajelor inscriptionate pe etichete, de genul "cu gust de...", culmea, nu contravin legislatiei nationale sau europene. Asadar, daca luam un parizer cu carne de curcan care contine  50% (in cazul fericit) carne de curcan si in rest slanina si sorici este in regula, nu incalca nicio norma, atata vreme cat in denumirea produsului nu apare prepozitia "de" ci "cu". Se accepta deci la compozitia anterior enumerata denumirea "sunca cu carne de curcan" si nu "sunca de curcan". Desigur, cumparatorii fiind grabiti si neputand descifra continutul scris minuscul, cumpara ce li se pare mai potrivit pentru bugetul si pentru gusturile lor.

Noi, consumatorii romani ar trebui sa fim din ce in ce mai constienti de faptul ca suntem nevoiti sa imbratisam aceasta deprindere de a citi etichetele atunci cand alegem un produs. Producatorii mizeaza constant pe indiferenta cumparatorilor pentru a le induce prin diverse materiale si campanii publicitare impresia ca respectivele produse au un continut mult mai natural decat il au in realitate, iar noi ne imbatam cu apa rece si suntem multumiti ca am pus in cos "o vedeta" din reclame.

Toate institutiile daca sunt luate la rost o dau din colt in colt, incercand sa explice cu "durere in suflet"  cum ca nu e de competenta lor rezolvarea acestor probleme alimentare... V-ati intrebat cate cazuri noi de cancer apar zilnic in Romania? Peste 1000... Chiar sa nu existe nicio legatura intre ce mancam si starea noastra de sanatate? 

Cat despre calitatea produselor cumparate la preturi "bomba" nu mai intram in amanunte, este evident ca un produs de calitate superioara este mai scump. Spunea cineva ca "suntem prea saraci ca sa ne permitem ce-i mai ieftin" (pentru ca asta duce inevitabil la boala si dezechilibre in organism, pentru care cheltuim mult mai mult).

Care ar fi atunci solutia? Sa incercam sa consumam mai putina carne din supermarketuri, pentru ca oricum este  efectiv suprasaturata cu hormoni de crestere si antibiotice, cu efecte foarte, foarte violente mai ales la cei mici si nu numai. Sa incercam sa gasim prin vesnicele pile si relatii surse pentru a cumpara carne de tara. Nici asta nu mai e ce-a fost, stiu, dar cu siguranta nu este atat de daunatoare.

Ti se rupe sufletul cand vezi in magazine batranei care incearca sa citeasca etichetele si stau zeci de minute in fata unui raft pentru ca nu se pot hotari, iar in final pleaca spre casa cu o punga in care au luat doar 2-3 alimente simple pentru ca atat isi pot permite... In extrema cealalta sunt tinerii care daca mai dispun si de fonduri umplu rapid carucioarele de cumparaturi fara sa se mai uite la nimic, la continut ori la termenul de valabilitate. 

Si revenind la intrebarea din titlu, cu lupa la cumparaturi? Mi s-a intamplat sa vad un domn la un supermarket care "inspecta" de zor rafturile de conserve in speranta ca va gasi si una cat mai de bun simt in ceea ce priveste ingredientele. E drept ca se uitau oamenii ciudat la el, si cei care aranjau marfa pe rafturi isi dadeau coate crezand ca e cineva de la Protectia Consumatorului insa asta e Romania! Oamenii care au alte obiceiuri, fie ele si foarte bune de urmat, sunt priviti suspicios. Si din ecuatia asta cine iese castigator? Unul care comenteaza fara sa gandeasca sau un om responsabil care in ciuda conditiilor de trai destul de grele din tara alege sa faca ce-i mai bine pentru sanatatea lui?...

Parte buna este ca daca aveti un smartphone va puteti instala aplicatia "lupa" si ati scapat de-o grija. Aplicatia este disponibila pe 

In incheiere va atasez lista aditivilor extrem de daunatori (conform http://www.armonianaturii.ro/), poate la urmatoarea tura de cumparaturi evitati sa cumparati vreun produs care sa le contina. Si va rog pe dvs sa va exprimati parerea prin comentarii, ati adopta sau nu "metoda detectivului"? Ati folosi o lupa la cumparaturi pentru a citi cu usurinta textul etichetelor?

Aditivi alimentari care produc cancer:
E131 (Albastru patent), E142, E211 (benzoat de sodium), E213 (benzoat de calciu), E214 (p-hidroxibenzoat de etil), E215 (sarea de sodium a parahidroxibenzoatului de etil), E216 (parahidroxibenzoat de propil), E217 (sarea de sodium a parahidroxibenzoatului de propil), E218 (p-hidroxibenzoatului de metil), E239 (hexametilen tatra amina), E330 (acid citric).
      
Aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange:E250 (nitrit de sodium), E251 (nitrat de sodium), E252 (nitrat de potasiu).
      
Aditivi alimentari care produc boli de piele:E230 (difenil), E231 (ortofenil fenol), E232, E233 (thiabendasol).
       
Aditivi alimentari care ataca sistemul nervos:
E311 (galat de octal), E312 (galat de dodecil).
       
Aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale etc.):E338 (acid fosforic), E339 (fosfat monosodic/disodic/trisodic), E340 (fosfat monopotasic/dipotasic/tripotasic), E341 (fosfat monocalcic/dicalcic/tricalcic), E463 (hidropropil celuloza), E465 (metil etil celuloza), E466 (carboximetil celuloza), E 450(difosfat disodic/trisodic/tetrasodic/dipotasic/tetrapotasic/dicalcic/biacid de calciu), E461, E407 (caragenan) din inghetata.
      
Aditivi care distrug vitamina B12: 
E200 (acid ascorbic).
      
Aditivi care determina afectiuni intestinale:E220 (sulfat anhidru), E221 (metabisulfit de potasiu), E222 (sulfit acid de sodiu), E223 (metabisulfit de sodiu), E224(metabisulfit de potasiu).
       
Aditivi care cresc nivelul colesterolului:E320 (butil hidroxianisol BHA), E321 (Butil hidroxitoluen BHT).
        
Alti aditivi periculosi:E120 (conselina, acid carminic), E124.
        
Aditivi suspecti: 
E121, E141 (Verde brilliant), E150 (Caramel), E153, E171, E172, E240, E241, E477.
        
Cei mai periculosi aditivi alimentari:E123 este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Acest aditiv se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branza topita si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. Din aceeasi categorie face parte si E110 care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca) colorandu-le.
E330 (acidul citric) produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune puternic cancerigena. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
E102 (tartrazina) este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales budinci. Si el are actiune cancerigena.
         
Va recomandam sa utilizati aceasta lista a principalilor aditivi alimentari, spre a reduce gradat din alimentatie acesti factori foarte daunatori organismului.

Cu toata stima,
Pavel Dinu

sursa foto: http://i.stack.imgur.com/L8Sti.jpg; http://www.thrivingcanine.com/sites/default/files/reading-dog-food-label-magnifier.jpg

Niciun comentariu: